Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hírek

Cikkek

Fej-nyaki daganatos betegek onkopszichológiai rehabilitációja

2019.08.23

A fej-nyaki régió öltözékünkkel el nem takart, szabadon látható terület. Az ebben a régióban jelentkező daganatos betegség a kezelést követően nagy eséllyel maradandó esztétikai elváltozással jár, mindenki számára jól látható, így a betegek rehabilitációjában kiemelt jelentősége van az onkopszichológiai ellátásnak.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

A mielóma multiplex modern kezelése és diagnózisa

2019.05.15

A mielóma multiplex mára egy jól menedzselhető betegséggé vált, amely mellett a betegek jó életminőségben, hosszú éveken át élhetnek. Cikkünk a 2019-es Mielóma Információs Napon elhangzottak alapján foglalja össze, hogy miként zajlik ma a betegség kezelése és milyen módszerekkel ismerhető fel a daganatos sejtek jelenléte.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

A hüvelyszárazság hormonmentes kezelési lehetősége (x)

2019.05.10

A hüvely szárazsága különböző életkorban és többféle okból is kialakulhat. Ezen okok egyike a daganatos betegségek kezelése, amikor a probléma a kezelések mellékhatásaként jelenik meg. A hüvelyszárazság hormonmentes kezelése a daganatellenes terápián átesett páciensek azon csoportjainál is szóba jöhet, akiknél a daganatos alapbetegség miatt a hormontartalmú készítményeket kerülni kell.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

"Ember a másik embernek - még mindig - a legjobb gyógyszere"

2019.05.07

A MOHA alapításának ötödik évfordulója alkalmából beszélgettünk Kéri Ibolyával, az alapítvány elnökével arról, hogy az online világban van-e még létjogosultsága a személyes találkozóknak, miből finanszírozzák programjaikat és hogyan látja a hematológiai betegek helyzetét az elmúlt évek tükrében.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Mielóma Információs Nap május 11-én

2019.05.07

Szeretne többet tudni a mielóma multiplexről? Kíváncsi a legújabb kezelési lehetőségekre? Szívesen találkozna betegtársakkal? Jöjjön el a Mielóma Információs Napra!
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

80 felett is fel lehet épülni a rákból - Rákgyógyítás 2019 tavasz

2019.05.07

Pásztor Erzsi a Rákgyógyítás Magazin tavaszi lapszámában beszél először a nyilvánosság előtt arról, hogy végbélrákkal küzdött. A 83. évében járó színművész kétségbeejtő állapotból épült fel, ma ismét színpadon áll és ragyogóan érzi magát. Az ingyenes országos lapban írnak a genetikai rákhajlamról, a vastagbélrák és a májáttétek kezeléséről, a daganatellenes gyógyszerek elérhetőségéről, a betegek adókedvezményéről, az alternatív módszerek miatti időveszteségről is.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Új CAR-T kezelés súlyos mellékhatások nélkül

2019.05.07

Amerikai kutatók olyan CAR molekulákat állítottak elő, mellyel kiküszöbölhetőnek tűnnek az onkológiai kezelések során rendszeresen jelentkező súlyos mellékhatások - írja a PharmaOnline.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Vizeletteszttel is kiszűrhető lesz a HPV

2019.05.07

Az új vizsgálati módszer kiválthatja a sok nő számára kellemetlen, szorongást okozó kenettesztet.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Lecserélik a radiológiai eszközparkot Szegeden

2019.05.07

Közel ötmilliárd forintos kormányzati támogatással, teljesen megújul a radiológiai ellátás az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjában.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Új onkológiai központ épül Salgótarjánban

2019.05.07

Új onkológiai központ épül Salgótarjánban, a Szent Lázár Megyei Kórházban; a beruházás 13 milliárd 380 millió forintból valósul meg 2020 végére, a Modern városok program keretében.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Így zajlik a vastagbélszűrés - 61 ezer mintát már beküldtek

2019.05.07

Már húsz esetben igazolt a rosszindulatú daganat azoknál, akik részt vettek a háziorvosoknál elindult vastagbélszűrési projektben - közölte a Világgazdasággal a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

A vastagbélrák sokféle, így is kell kezelni

2019.05.07

A vastagbéldaganatot alkotó ráksejtek olyan sokfélék lehetnek, hogy egyáltalán nem lehet egységes betegségként tekinteni a vastagbélrákra - fejti ki Josep Tabernero, az Európai Klinikai Onkológiai Társaság (ESMO) elnöke szerzőtársaival a most megjelent Klinikai Onkológia című folyóiratban, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT) hivatalos lapjában.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Mivel foglalkozik az eddigi egyetlen hazai molekuláris tumor board?

2019.04.23

Az USA nagyobb onkológiai centrumaiban már bevett gyakorlat, hogy a kezelések megkezdése előtt egy több szakemberből álló molekuláris tumor board elemzi a beteg daganatára vonatkozó molekuláris információkat és ezek ismeretében határozzák meg a legoptimálisabb kezelést a korábbi klinikai vizsgálatok eredményeinek figyelembevételével. Hazánkban ez a fajta döntéstámogatási rendszer még csak az Oncompass Medicine intézetében érhető el, a talán nem is annyira távoli jövőt azonban Magyarországon is a tumor boardok és az onkoteamek közös munkája fogja jelenteni.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

A kismedencei sugárkezelés mellékhatása nőknél: így kezeljük a hüvelyszárazságot! (x)

2019.04.15

A sugárterápia célja a rosszindulatú sejtek elpusztítása, azonban a kezelés során az egészséges sejtek, így a nők kismedencei besugárzásakor a hüvelyhám sejtjei is károsodhatnak. A sérült, atrófiás hüvelyhám pedig hüvelyszárazsággal jár, melynek tüneteit lokális szerekkel enyhíthetjük.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Hogyan enyhíthetőek a szájnyálkahártya-gyulladás tünetei? (x)

2019.04.03

A kemoterápiás, fej-nyaki sugárterápiás és őssejtterápiás onkológiai kezelések egyik gyakori mellékhatása a szájnyálkahártya-gyulladás (orvosi nevén orális mukozitisz), amelyhez esetenként szájszárazság is társul. Ezekre a panaszokra jelenthet megoldást egy gyulladáscsökkentő és membránstabilizáló hatású molekulát tartalmazó oldat, amely más szájöblítő oldatokkal felváltva is alkalmazható.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Szájnyálkahártya-gyulladás ellen segíthet az ectoin (x)

2019.04.03

A daganatellenes kezelések gyakori mellékhatása lehet a szájnyálkahártya-gyulladás (az orális mukozitisz). A kellemetlen, fájdalmas tünetek súlyos esetben a beszédet és a táplálkozást is korlátozhatják. A tünetek enyhítésére segítséget jelenthet a megfelelő szájöblítő oldat, az Endoral.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Az immunterápiák hatékonysága is megjósolható molekuláris diagnosztikai vizsgálatokkal

2019.03.07

Többféle molekuláris diagnosztikai vizsgálat is elérhető annak eldöntésére, hogy kiderüljön, hatékony lesz-e egy immunellenőrzőpont-gátló kezelés egy-egy betegnél, vagy sem. A PD-1 gátlók esetében például meg kell vizsgálni egyrészt a DNS hibajavítással összefüggő hibákat - mikroszatellita instabilitás jelenléte - valamint azt, hogy valóban a PD-1 ligandja, a PD-L1 fehérje aktivitása okozza-e a daganattal szembeni immunválasz létrejöttének elmaradását. Meghatározható továbbá az is, hogy megabázisonként mennyi mutáció fordul elő a kezelni kívánt daganatban, ami egy további prediktív marker annak eldöntéséhez, hogy a PD-1 gátló immunterápia hatékony lesz-e valakinél. Hazánkban, az Oncompass Medicine intézetében mindhárom molekuláris diagnosztikai vizsgálat elérhető.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

A fiúkra is kiterjesztenék a HPV elleni védőoltást

2019.02.18

A kormány kiterjesztené 12 éves fiúkra is a HPV elleni védőoltást az iskolai védőoltási program keretében - mondta nemrég az egészségügyért felelős államtitkár.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Gyakorlatilag kizárt, hogy egy éven belül ellenszert találjanak a rákra

2019.02.18

Körbejárta a világsajtót egy izraeli startup-cég bejelentése, miszerint olyan hatalmas haladást értek el pillanatok alatt az általuk kifejlesztett forradalmi daganatellenes terápiával, hogy egy éven belül előállnak az összes ráktípust gyógyító csodaszerrel. Ez azonban gyakorlatilag kizárt - írja Molnár Csaba az Indexen megjelent cikkében.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Miért csak 15 százalékkal sikerült csökkenteni a daganatos betegségek miatti halálozást?

2019.02.18

Miért van az, hogy az elmúlt 25 évben Magyarországon csak 15 százalékkal sikerült csökkenteni a daganatos betegségek miatti halálozást, míg például Csehországban 30 százalékos a csökkenés? - teszi fel a kérdés az Index részletes elemző cikke.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek