Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hírek

Cikkek

A jövőben is elérhető marad az online konzultáció az Oncompass Medicine-nél

2020.05.30

“Annyira pozitívak a pácienseink visszajelzései, hogy a koronavírus-járvány elmúltával is szeretnénk tovább biztosítani az online konzultációs lehetőséget" - mondja dr. Peták István, az Oncompass Medicine tudományos igazgatója. Ez több szempontból is előnyös, hiszen a pácienseknek nem kell elhagyniuk az otthonaikat, videócseten vagy telefonon azonban minden fontos információt megtudhatnak az Oncompass munkatársaitól, a kezelési javaslatot felállító klinikai onkológustól vagy a kezelést végző onkoteamtől.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Teljes emlőeltávolítás utáni emlőhelyreállító műtét

2020.05.29

Dr. Debreczeni Béla immár csaknem két évtizede végez különféle emlőhelyreállító műtéteket, így mára több száz olyan páciense van, akinek a daganat miatt végzett emlőeltávolító műtétet követően visszaadta az elvesztett nőiességét. Cikksorozatunkban bemutatjuk az emlőhelyreállító műtétek különféle fajtáit és azt, hogy ezek során milyen lépéseket végez el a plasztikai sebész szakorvos. A műtéti módszerek technikai részleteinek ismertetésének kívül Debreczeni abba is betekintést nyújt, hogy miként élik meg az átalakulási folyamatot a páciensei, illetve ő maga.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Digitális terápia: új lehetőség a daganatos betegek gyógyításában

2020.05.26

A digitális terápiák hazai fejlesztése érdekében stratégiai együttműködési megállapodást kötött az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), a Semmelweis Egyetem (SE) és az Oncompass Medicine (OCM). A megállapodást Bódis József, az ITM felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára, Merkely Béla a Semmelweis Egyetem rektora és Peták István, Gábor Dénes Díjas rákkutató, az Oncompass Medicine tudományos igazgatója írták alá 2020. 05.25-én, hétfőn a Minisztériumban.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Segítheti-e a D-vitamin a vírusfertőzések elleni védelmet?

2020.05.26

Úgy tűnik, hogy a D-vitamin véd a légúti fertőzésekkel szemben, és ismert az is, hogy a nyiroksejtekre, a kórokozó-ellenes fehérjék termelődésére is pozitív hatást gyakorol. Feltételezhető, hogy a D-vitamin pótlása a COVID-19 fertőzéssel szemben is immunerősítő hatású lehet, ezt konkrét kutatás azonban még nem támasztja alá.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Online is elérhető a precíziós onkológia

2020.05.15

A koronavírus-járvány a precíziós onkológia területén is új helyzetet teremtett, ennek azonban sok pozitív hozadéka is volt: az Oncompass Medicine tudományos igazgatója, dr. Peták István kérdésünkre elmondta, hogy a járvány felgyorsította a virtuális együttműködési felületek, a telemedicina használatát, ez pedig azt eredményezte, hogy eddigi partnereikkel sok esetben még szorosabbá és gördülékenyebbé vált a közös munka. Az Oncompass döntéstámogatási rendszerébe egy ideje már online is lehet regisztrálni, ahol telefonos és online videókonzultációt is egyaránt kérhető. A molekuláris diagnosztikai vizsgálatok a legtöbb esetben a már korábban levett és a patológiai osztályokon őrzött biopsziás mintákon történnek, ezért a pácienseknek általában nem szükséges személyes megjelennie, ha informatikai alapú döntéstámogatást szeretnének igényelni a választandó onkológiai kezelésükhöz.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Az immunrendszer támogatásával is leküzdhetővé válhat a rák

2020.04.15

Óriási áttörés készül a rákkutatásban - olvasható az egyik legnagyobb hazai hírportál legutóbbi hírei között. Az idézett kutatásban olyan immunsejteket - T-sejteket - sikerült létrehozni, amelyek laboratóriumi körülmények között felismerték és hatékonyan pusztították el a legtöbb féle daganatsejtet. A kutatás vezetői eredményeik alapján úgy nyilatkoztak, hogy felfedezésük nyomán felmerül az egységes rákkezelés lehetősége, amivel elméletileg bárkinél és bármilyen daganatot meg lehetne gyógyítani. Dr. Peták István, az Oncompass Medicine tudományos igazgatója annyival árnyalta a képet, hogy a jövőben vélhetően továbbra is a célzott daganatellenes kezelés marad majd a legjobb választás azokban az esetekben, amikor egyértelműen azonosítható a daganat kialakulásáért közvetlenül felelős irányító mutáció.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Az Oncompass Medicine onkológiai szoftvere nyerte az Informatikai Innovációs Díjat

2020.04.03

Az Oncompass Medicine magyar rákkutatói által kifejlesztett Realtime Oncology Treatment Calculator TM nevű onkológiai szoftverrendszer 2020. március 27-én, pénteken elnyerte a Magyar Innovációs Alapítvány 2019. évi Informatikai Innovációs Díját.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Mit kell tudnunk rákbetegként a koronavírus járványról?

2020.03.16

A daganatos betegséggel diagnosztizált páciensek immunrendszere gyakran legyengült állapotba kerül a betegség vagy a kezelések miatt, így ők abba a csoportba tartoznak, akik fokozott veszélynek vannak kitéve a jelenleg világjárványt okozó koronavírus miatt. Mit érdemes tennünk annak érdekében, hogy a minimálisra csökkentsük a fertőződésünk veszélyét?
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Önállóan javasol majd onkológiai döntéseket az Oncompass kalkulátora

2020.03.10

A már jelenleg is működő és külföldön is több országban alkalmazott onkológiai döntéstámogató rendszer továbbfejlesztésén dolgoznak az Oncompass Medicine szakemberei: a következő cél, hogy a mesterséges intelligenciára épülő szoftver már önálló döntéseket is képes legyen javasolni.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Megőrizhető-e a férfiak nemzőképessége az onkológiai kezeléseket követően?

2020.03.04

Ismert, hogy a daganatos megbetegedések, illetve az ezekre adott kezelések károsíthatják a férfiak nemzőképességét, és a legrosszabb esetben akár végleges meddőség is kialakulhat. Elérhető-e valahogyan, hogy egy daganatos megbetegedéssel diagnosztizált férfi a tumor kialakulása, illetve a kezelések után is képes legyen gyermeket nemzeni?
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Arany nanorészecskék észlelhetik a rákos sejteket

2020.03.01

Arany nanorészecskék segítségével ismeri fel a rákot egy új vérvizsgálat, amely a tumoros sejtek által kibocsátott jelek észlelésére is képes, számoltak be legfrissebb eredményeikről az ausztrál Queenslandi Egyetem kutatói, akiknek úttörő technológiája elősegítheti a korábbi betegségfelismerést és a hatékonyabb kezelést.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Egyre több fiatal nő betegszik meg tüdőrákban

2020.03.01

Egy 40 országra kiterjedő tanulmány adatai alapján az 50 évesnél fiatalabb nők körében növekszik a tüdőrákos megbetegedések gyakorisága.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Új módszer a véráramban keringő melanómasejtek kimutatására

2020.03.01

Ausztrál kutatók olyan diagnosztikai módszert fejlesztettek ki, mellyel a korábbinál nagyobb pontossággal mutathatók ki a vérből az áttéteket okozó keringő tumorsejtek.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Magyar eredmények tehetik hatékonyabbá a leukémia kezelését

2020.03.01

A daganatos sejtek gyógyszerekkel szembeni ellenállásában fontos szerepet játszó folyamatot talált a Lendület program Bödör Csaba vezetésével működő kutatócsoportja.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Egészséges sejtek veszik át a károsodott sejtek helyét a tüdőben a dohányzásról való leszokást követően

2020.03.01

Még az évtizedek óta dohányzók tüdőkárosodása is visszafordítható, amennyiben felhagynak a cigarettázással: a leszokott dohányosok tüdejében a károsodott sejtek helyét egészségesek vették át, és a tüdejük leginkább azokéra hasonlított, akik sosem dohányoztak.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Hogyan lehetne olcsóbbá tenni az onkológiai gyógyszereket?

2020.02.27

Néhány hete érkezett haza Luxemburgból dr. Peták István, az Oncompass Medicine tudományos igazgatója, ahol egy európai uniós konzorcium tagjaként többek között az Európai Onkológiai Intézettel és a Marie Curie Intézettel együttműködésben közösen vizsgálták az Oncompass által kifejlesztett onkológiai döntéstámogató rendszer alkalmazhatóságát a célzott daganatellenes kezelések kiválasztásában. A döntéstámogató rendszer jelenleg 1200 daganatellenes hatóanyag közül segít a legoptimálisabb kezelés kiválasztásában.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Hogyan hatnak a daganatok és a daganatellenes kezelések a férfiak nemzőképességére?

2020.02.11

A nemzőképes férfi korosztály körében megjelenő daganatos betegségek - ezek közül is elsősorban a heredaganatok, valamint a Hodgkin limfóma - és a betegségek kezelési módszerei egyaránt negatívan befolyásolhatják a hímivarsejtek képződését. Cikkünkben összefoglaltuk, hogy maguk a daganatos betegségek miként károsítják a hímivarsejtképzést, és miként rontja a nemzőképességet a kemo-, illetve sugárterápia, valamint a különféle sebészeti beavatkozások.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Hogyan segít a precíziós onkológiai döntéstámogatás a kezelőorvosoknak?

2020.01.31

Már ma is elképesztő tudással rendelkezik az a mesterséges intelligenciára épülő döntéstámogatási szoftver, amely abban segít az onkológusoknak, hogy eldöntsék, mi lenne az adott páciens számára a legmegfelelőbb kezelés. Az Oncompass Medicine szakemberei által fejlesztett szoftver 2019-ben több nemzetközi díjat is nyert: a program segítségével 1200 daganatellenes hatóanyag közül választható ki a legoptimálisabb terápia, amelyhez a szoftver 26 000 orvosi szabályt vesz figyelembe.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

"Helyre lehet állítani, ami elromlott"

2020.01.21

Rákmelók címmel rendezett képzőművészeti kiállítást a korábban emlődaganattal diagnosztizált Beliczay Zsófia, aki mára átesett a kezeléseken és dr. Sávolt Ákosnak köszönhetően az emlőhelyreállító műtéten is. A kiállítás az emlődaganat kialakulását, a kezelés alatt szerzett benyomásokat, az eltávolított mell helyreállításának folyamatát és a rendszeres szűrővizsgálatok témáit járja körül: az alkotásokat szemlélve feltárul előttünk, hogy milyen érzés átesni több ciklus kemoterápián, és milyen megélni a mell eltávolításával és expander behelyezésével járó sebészeti beavatkozást és az ezt követő rekonstrukciós műtétet.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Ennyit költöttek 2018-ban a tüdőrákos betegek ellátására

2020.01.03

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) 24 milliárd forintot költött tavaly tüdődaganattal összefüggő ellátásokra. Kásler Miklós elmondta: ebből tízmilliárd forint a fekvőbeteg-ellátás költsége, 11 milliárd a gyógyszertámogatás és egymilliárd forint a speciális eszközpark támogatása.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek
 

 


Profilkép


Elérhetőség

Az Emlőrák Gyógyításáért Alapítvány

1145 Budapest, Uzsoki utca 29.

06 20 627 4366

info@emlorakalapitvany.hu