Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hogyan tovább? Rehabilitáció

2013.02.19

A daganatos beteg gyógyításának alapvető célkitűzése a daganat lehetőség szerinti teljes sebészi eltávolítása, vagy - amennyiben ez nem sikerül maradéktalanul - a daganat kisebbítése, zsugorítása. Utóbbi célt szolgálja a kemoterápia és/vagy a besugárzás. Sajnos ezek a beavatkozások sok esetben az érintett szervek, vagy azok működésének elvesztésével, testi és lelki károsodások kialakulásával járnak. E következmények megszüntetése, illetve enyhítése a rehabilitáció.

A rehabilitáció olyan cél és módszer, amely lehetővé teszi a daganatos beteg számára, hogy saját lehetőségeihez képest a legjobb testi és lelki állapotot érje el.

A rehabilitáció alkalmazása csökkenti a daganatos betegség élettani és lelki következményeit, mérsékeli annak hatásait, fékezi, illetve megállítja a betegség előrehaladását, javítja a beteg lelki állapotát és hozzájárul sikeresebb társadalmi beilleszkedéséhez.

Ugyanakkor a betegnek is részt kell vállalnia a saját egészségért, jólétéért és jobb életminőségért folytatott küzdelemben. Rendkívül fontos szempont, hogy a beteg saját erőfeszítése révén is megtartsa vagy visszaszerezze helyét a társadalomban.

one-in-5-women.jpg

A rehabilitáció rendkívül széleskörű, ugyanakkor jól összehangolt, számos orvosi és társult egészségügyi szakmát magában foglaló team (csapat) munkát igénylő, bonyolult és időigényes tevékenység., amely akkor a leghatékonyabb, ha időben elkezdődik és a beteg teljes gyógyulásáig, újbóli családi és társadalmi beilleszkedéséig tart.

Tekintsük át, hogy milyen módszerek és eszközök állnak a rehabilitáció rendelkezésére.

Orvosi kezelés

Az orvosi kezelés feladata a rehabilitáció során

 • a beteg állapotának ellenőrzése; 
 • a szükséges gyógyszeres kezelés elrendelése;
 • a szövődmények korai felismerése és elhárítása;
 • a beteg számára szükséges mozgás- és diétás program előírása;
 • a betegség esetleges kiújulásának korai felismerése; 
 • a munkába való visszatérés várható időpontjának véleményezése.

doctor--patient-jpg.jpg

Gyógytorna

Az onkológiai betegellátásban a rehabilitációs csoport tagja a gyógytornász is, aki ún. mozgásterápiával és fizioterápiás módszerekkel, mindig a beteg aktuális állapotához alkalmazkodva segít, hogy a beteg el tudja érni testi-, lelki-, szociális- és foglalkozási funkcióinak maximumát azokon a kereteken belül, amelyeket állapota, betegsége, illetve annak kezelése megenged.

A mozgásterápia jellege a beteg aktuális állapotától, életkorától és a betegség stádiumától függ.

 gyt.jpg

A mozgásterápia megfelelő körülmények között (kórteremben, tornateremben), gyógytornász segítségével és irányításával, egyéni és/vagy kiscsoportos formában történik. A gyakorlatokat a gyógytornász (fizioterapeuta) pontosan ismerteti, szükség esetén együtt mozog a beteggel, és számos módon (beszéddel, zeneválasztással, tornaeszközökkel stb.) segíti a megváltozott testkép elfogadását, a testtudat megerősítését.

Gyakran kerül sor a hozzátartozók bevonására, oktatására a beteg otthonában hosszú időn át alkalmazandó kezelések esetén. Ilyen például a nyirokduzzanat (limfödéma) kezelése során a speciális kötés (bandázs) alkalmazásának betanítása.

A páciens minden esetben orvosi javaslatra, beutalóval érkezik a gyógytornászhoz, aki a beteg aktuális állapotának megfelelően javaslatot tesz az ellátás formájára. A gyógytornász tervezi meg és állítja össze a beteg rehabilitációs mozgásprogramját, amelyben a gyakorlatok fajtája, erőssége, gyakorisága, időtartama, eszközigénye is szerepel, a várható kezelési eredmény célkitűzése mellett. A megtervezett mozgásprogramot a gyógytornásznak szükség és igény szerint módosítania kell (pl. az orvosi kontrollvizsgálat eredményétől függően).

Igen fontos a gyógytornával-fizioterápiával kapcsolatos tudnivalókat illető felvilágosítás és tanácsadás biztosítása betegeknek, hozzátartozóknak szóbeli, írásos és egyéb segédanyagok (videó, hangkazetta stb.) felhasználásával, valamint a szükséges segédeszközigény felmérése (pl. járókeret, mankó, emlőprotézis stb.) és az ellátás megszervezése

Az onkológiai gyógytorna alkalmazásának főbb céljai

Onkológiai gyógytorna a következő tünetek, állapotok, következmények esetében javasolt:

 • operáció előtti és utáni állapotok (pl. csonkítás miatt);
 • csillapítandó fájdalom (fájdalomkontroll);
 • különböző végtagok, testrészek bénulása;
 • nyirok ödéma;
 • izületi beszűkülések;
 • kóros (patológiás) törések;
 • inaktivitás, gyengeség esetén.

Pszichoterápiás gyógytorna

Pszichoterápiás céllal végezett gyógytorna-relaxációt a következő esetekben alkalmaznak:

 • testképet (testsémát) és/vagy testfunkciót megváltoztató műtétek után;
 • rossz közérzet, érzelmi labilitás, szorongás, depresszió, lelki eredetű szexuális zavar/tünet kialakulása esetén;
 • a valósághoz való alkalmazkodás támogatása érdekében;
 • a kialakult szociális izoláltság csökkentése érdekében.

A gyógytorna/fizioterápia ellenjavallatának eldöntése gyakran a daganatos beteget ellátó csoport szakembereinek közös megbeszélését és megegyezését igényli. Alapelv, hogy az onkológiai betegség bármely szakaszában ellenjavallt a gyógytorna (mint terápiás beavatkozás), ha következményeként a beteg életminőségének romlása, állapotának rosszabbodása, a betegség előrehaladása (progressziója) a közeli jövőben várható (pl. lázas állapot, akut gyulladás, súlyos vérképzőrendszeri eltérések, trombózis, embóliás állapot stb.).

Pszcihoterápia

A daganatos betegek rehabilitációja során szükségszerű szinte minden esetben a betegek lelki kezelése. Fel kell deríteni a betegség következtében fellépő lelki reakciókat: a szorongást, a depressziót, az irreális betegségtudatot. Segíteni kell a beteget abban, hogy helyesen ítélje meg állapotát és helyzetét.

 pt.jpg

A lelki kezelés célja:

 • a beteg lelki egyensúlyának helyreállítása vagy javítása;
 • a beteg helyes, a betegség reális körülményeit figyelembe vevő magatartásának elősegítése;
 • a betegség következményeire vonatkozó hatékony lelki védekezési mechanizmusok kialakítása.

A lelki kezelés lehet egyéni vagy csoportos. A rehabilitációs gyakorlat szempontjából legnagyobb jelentősége a csoportos kezelésnek van. Egyéni kezelésre ritkábban kerül sor, elsősorban olyankor, ha már a daganatos betegség felfedezése előtt is pszichiátriai betegséggel küzdött valaki. A rák diagnózisának közlése számos esetben a korábbi, rejtett lelki bajokat is a felszínre hozhatja. 

A rehabilitáció során a leggyakrabban használt módszer a témaközpontú csoportbeszélgetés, amelynek egészségnevelési és lelki kezelési feladatai vannak. Ezek a pszichológus által vezetett csoportban történő beszélgetések lehetőséget teremtenek a betegek számára, hogy nyíltan és őszintén megnyilatkozzanak gondjaikról, kétségeikről és szerteágazó kérdéseiket feltehessék. 

Itt lehetőség nyílik arra, hogy felvessék mindazokat kérdéseket, amelyekre a mindennapi orvos-beteg kapcsolat keretében nincs mód. A csoportos foglalkozás lehetőséget teremt arra, hogy a betegek szabadon megbeszélhessék egymás között - a pszichológus vezetésével - érzelmeiket, vágyaikat, kétségeiket. A csoportban felszínre kerülő közös gondok segítenek megszüntetni az elmagányosodást és kedvező légkört teremtenek az együttérzés megélésére.

A betegségről való megnyilatkozással, annak kezelésével és a jövő kilátásainak felvázolásával a beteg csökkentheti félelmeit és kudarcait. A közös sors élménye nagyban hozzájárulhat az optimális egyéni megoldások kereséséhez. E beszélgetések elindítója általában valamilyen, a betegek által felvetett téma, vagy ennek hiányában a csoportot vezető pszichológus által hozott téma megtárgyalása.

Szociális rehabilitáció

Visszailleszkedés a családi és közösségi életbe

 letoltes.jpg

A hosszan tartó betegség és a hosszú ideig tartó kezelés mélyreható változásokat idéz elő a családi szerepek alakulásában. A családfő szerepét sok esetben kénytelen átmenetileg vagy véglegesen a családanya átvenni, vagy fordítva. E szerepcsere feldolgozásának segítése is a szociális rehabilitáció feladatai közé tartozik. A betegnek tágabb környezetével: barátaival, szomszédjaival is helyre kell állítania a betegség miatt esetleg elhanyagolt kapcsolatait.

Nyiroködéma, limfödéma

A nyirokrendszer számos fontos funkciót tölt be a szervezetben. A nyirokerek sejt közötti folyadékot szállítanak, amiben salakanyagok, elhalt sejtek, nagyobb fehérjemolekulák is vannak. Ha a nyirokrendszer működésében zavar keletkezik, nyirokpangás, alakul ki.

nyiro.jpg 

Emlőrák esetén a kezelés egyik legfőbb eszköze a sebészi kezelés, melynek során az orvos eltávolítja a daganatot bizonyos mennyiségű környező ép emlőszövettel. Ödéma másodlagosan is kialakulhat mellműtét után, az érintett oldali karon, ha a hónalji nyirokcsomókat eltávolították. A nyirokkeringés zavara a kar megvastagodását jelenti, amely a munkaképesség elvesztéséhez és rokkantsághoz, tartós egészségkárosodáshoz vezethet.

Mit tehet Ön, hogy a nyiroködéma ne alakuljon ki?

Az itt olvasható szabályok betartásával Ön sokat tehet annak érdekében, hogy elkerülje a nyiroködéma kialakulását. Ne felejtse, kivédeni könnyebb, mint gyógyítani! 

Az általunk ajánlott szabályok:

 • kerülni kell az érintett oldalon a karok hosszas és felesleges hajlítgatását;
 • a pangás ellen előírt tornákat rendszeresen el kell végezni, még akkor is, ha aktuálisan nincs probléma;
 • a túlterhelés veszélye miatt a beteg karral nem szabad ablakot tisztítani, függönyt akasztani, teregetni;
 • tilos nehezet emelni, vinni, cipelni;
 • kerülni kell a túl meleg vizet (mosás, mosogatás), óvakodni kell az égési sérülésektől (főzés, vasalás, kályha-fűtés közben);
 • kerülni kell mindenféle szúrt vagy vágott sérülést (varrás, kertészkedés, rovarcsípés).

Testápolás:

 • ügyelni kell a tisztaságra, a bőrt ápolni kell, különösen a száraz, könnyen berepedező bőrt kell rendszeresen kezelni;
 • ne használjon olyan kozmetikai szert, amely a bőrön vérbőséget okoz (mentolos, kámforos, izgató szerek);
 • körömápolásnál óvakodjék a körömágy megsértésétől, kerülje a bőr kivágását, óvatosan tolja vissza a letapadt részeket;
 • gombásodás első jeleinél – viszkető vörösség, sárga, érzékeny körmök, repedések az ujjak között – azonnal fel kell keresni az orvost és megkezdeni a speciális kezelést;
 • Tilos mindenféle hőkezelés a beteg végtagon (forróvizes fürdő, szauna, izzasztókúra, szolárium, hajszárító bura);
 • tilos a tetoválás, piercing.

 letoltes--1-.jpg

Táplálkozás:

 • igyekezni kell megtartani az ideális testsúlyt;
 • diétával, mozgással kell a fölösleges súlyt leküzdeni;
 • a táplálék legyen só- és zsírszegény, rostokban dús, kevés fehérjét tartalmazó;
 • a folyadék megvonása nem szükséges, a nyiroködéma valójában nem felhalmozódott víz;
 • a dohányzás és az alkohol mindenképpen káros.

 egeszseges-taplalkozas-haza.jpg

Ruházat:

 • semmi ne nyomjon, szorítson, ne vágjon be (melltartó, kombiné, body);
 • a mozgást, szabad légzést, mély belégzést semmi ne akadályozza (fűző);
 • a kabát ne legyen nehéz (bunda, szövet), a cipő legyen kényelmes, fűzős, lapos sarkú;
 • tilos a szoros karkötő, karóra, gyűrű.

 breast_cancer_awareness_month_0.jpg

Sport:

 • ajánlott a nyugodt úszás, séta, kerékpározás;
 • kerülni kell az olyan sportokat, amelyek a beteg kar, láb megerőltetésével és rúgásszerű mozdulatával járnak (tenisz, futball, evezés, kocogás, hegymászás, síelés). A horgászás a hosszas állás vagy ülés miatt nem előnyös;
 • ne keletkezzen zúzódás, ütődés vagy vérömleny.

 seta.jpg 

Üdülés:

 • túl nagy hőhatástól óvakodni kell (túlzott napozás, szauna);
 • kerülni kell a meleg, párás vidékeket és azon helyeket, ahol sok a rovar;
 • óvakodni kell a háziállatok karmolásától, harapásától;
 • autóban a biztonsági öv ne vágjon be. Hosszabb utazásoknál szüneteket kell beiktatni a mozgásra.

 kir.jpg

Orvosnál:

Nem szabad a beteg karból vért venni, abba injekciót adni, akupunktúrás vagy presszúrás kezelésben részesíteni, vérnyomást mérni.

ALAPVETŐ SZABÁLY, HOGY A KAR BÁRMILYEN VÁLTOZÁSA ESETÉN AZONNAL FORDULJON ORVOSHOZ!

A kialakult nyiroködéma kezelésére számos speciális módszer létezik, amelyet csak és kizárólag az erre képzett szakemberek végezhetnek!

A kar masszírozása, nyomkodása házilagosan tilos, ez az állapot romlását eredményezheti, a panaszok fokozódásához vezethet!

A kezelés során igyekeznek az elégtelenül működő nyirokkeringés miatt a szövetekben rekedt ödémafolyadékot eltávolítani, a duzzanatot csökkenteni. Ez lehetséges manuális, kézi drenázzsal, amit bizonyítvánnyal rendelkező gyógytornász végezhet, és rugalmas pólyákkal alkalmazott kompressziós kezeléssel (bandázzsal), ami nyomást gyakorol a kötőszövetekre.

Szükséges a személyre szabott speciális gyógytorna, amelyet a szakképzett gyógytornász összeállít a betegnek, neki megtanítja, így a beteg azt később az otthonába hazatérve naponta rendszeresen végezheti.

Dietetikus bevonásával, diétás tanácsadással segíteni kell a beteget, hogy normál testsúlyát megőrizze, túlsúly esetén attól megszabaduljon, a megfelelő mozgásforma gyakorlása mindennapjaiba beépüljön, annak szerves része legyen.

Felhasznált források:

www.daganatok.hu

http://www.szote.u-szeged.hu/onko/hu/ibis-ii/az-emloszures.html

http://www.rakliga.hu

 
 

 


Profilkép


Elérhetőség

Az Emlőrák Gyógyításáért Alapítvány

1145 Budapest, Uzsoki utca 29.

06 20 627 4366

info@emlorakalapitvany.hu