Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Programok a Szűrés Éjszakáján 2014. április 25.

2014.04.24

Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság kezdeményezésére az Országos Tisztifőorvosi Hivatallal és az Országos Egészségfejlesztési Intézettel karöltve április 25-én, pénteken lesz a Szűrés Éjszakája. Ezen a napon országosan több mint 40 emlőszűrő állomáson várják meghosszabbított nyitva tartással azokat a 45 és 65 év közötti hölgyeket, akik behívót kaptak a térítésmentes mammográfiai vizsgálatra.

Az emlőrák Magyarországon a nők esetében a második leggyakoribb halálok. Évente 7300-7500 új tumort diagnosztizálnak és több mint 2000 nő hal bele a betegségbe. Ez azt jelenti, hogy Magyarországon minden 11. nő mellében alakul ki rosszindulatú daganat. Az országos átlag azt mutatja, hogy a szervezett emlővizsgálatokra az érintett korú nők fele sem megy el, miközben az időben felfedezett mellrákos esetek 80 százaléka gyógyítható. Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság kampányba kezdett annak érdekében, hogy növelje a szervezett és ingyenes vizsgálatokon való részvételi arányt, és felhívja a figyelmet az önvizsgálat fontosságára.

Doctor consults a young couple

Külön szűréssel várják a Semmelweis Egyetem munkatársait is. Melanoma és bőrrák, valamint szájüregi rák szűrésre a Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika, illetve a FOK Orális Diagnosztikai Tanszéken lesz lehetőség 16:00-20:00 között. A melanoma-szűrések időpontjai beteltek azonban szájrák szűrésre (a mellékelt linken: http://semmelweis.hu/szures-regisztracio/) még lehet jelentkezni.

Az országos lefedettségű Szűrés Éjszakáján az alábbi helyszíneken és vizsgálatokon lehet részt venni:

Bács-Kiskun megyében Kecskeméten és Baján lehet majd részt venni a vizsgálatokon és egyéb egészséges életmóddal kapcsolatos programokon. A Kecskeméti Megyei Kórházban 16:00-20:00 óra között lesz melanoma és prosztata szűrés, gyermek ortopédiai vizsgálat, vérnyomás-, testzsír százalék-, testtömeg index-, haskörfogat-mérés, dietetikai tanácsadással, valamint kockázatbecsléssel kiegészülve. A Bajai Szent Rókus Kórházban 16:00-20:00-ig állapotfelméréssel, kockázatbecsléssel, egészségügyi tanácsadással, a helyszínen egészséginformációs pulttal és filmvetítéssel, kóstolókkal, egyéb egészségügyi szűrővizsgálatokkal várják az érdeklődőket a mammográfiás vizsgálatokon kívül.

http://www.kecskemeti-hirhatar.hu/hirek/szuresek-ejszakaja-a-bacs-kiskun-megyei-korhazban

Baranya megyében, Pécsett a Pécsi Megyei Jogú Város Egyesített Egészségügyi Intézmények Röntgen Szakrendelésén 16:00-20:00-ig emlő-önvizsgálati tanácsadás, állapotfelmérés és életmód tanácsadás lesz a helyszínen, valamint lehetőség nyílik majd gyógyult betegekkel való beszélgetésre is. A Pécsi Tudományegyetem Térségi Szűrő és Diagnosztikai Központjának Radiológiai Klinikáján önvizsgálati tanácsadást lehet kérni a szakemberektől és gyógyult betegekkel lehet beszélgetni 14:00-től egészen 24:00 óráig.

Békés megyében, Gyulán 16:00-20:00 óra között várják az érdeklődőket. A Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház Rendelőintézetében gyermekek részére vetítéssel egybekötött játszóház lesz. Egy általános rizikószűrést fognak biztosítani a felnőttek számára: lesz vérnyomásmérés, testzsírérték-mérés, testtömegindex-számolás és emlő-önvizsgálati oktatás is. A szűrés Békéscsabán 2014. április 25-én (pénteken) 16-20 óra között lesz a Dr. Réthy Pál Kórház-Rendelőintézet Szűrési Központjában.

http://hir6.hu/cikk/96479/penteken_lesz_a_szuresek_ejszakaja_bekescsaban_is

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az emlőszűréseken túl három helyszínen fogadják a résztvevőket: a Miskolci Semmelweis Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Csabai Kapui állomásán, a Kórház utcai állomásán, valamint a B-A-Z megyei kórházban. Életmód tanácsadás, vérnyomás mérés, testtömegindex-számolás, testzsír-százalék mérés, vércukor-, koleszterin-meghatározás, és COPD-re (krónikus obstruktív tüdőbetegségre) vonatkozó kérdőívek várják a megelőzésben érdekelteket 16:00 és 20:00 óra között. A megyei kórházban az emlők önvizsgálatát is oktatják majd a szakemberek. http://www.borsodhirei.hu/orszag-vilag/cikkek/penteken-lesz-a-szures-ejszakaja/2059-penteken-lesz-a-szures-ejszakaja

Csongrád megyében Szegeden, Makón, Szentesen és Hódmezővásárhelyen több helyszínen, egységes programokkal készülnek a szervezők. A Magyar Rákellenes Liga Maroslelén szűrőbusszal csatlakozik a rendezvényhez. A különböző helyszíneken emlőszűréssel, emlőrákkal és annak megelőzésével kapcsolatos tanácsadással, emlő önvizsgálati tanácsadással várják az érdeklődőket. A felmért eredmények alapján az egészséges életmódra vonatkozó tanácsokat is kaphatnak a résztvevők. A fentieken kívül az alábbi szűrések is elérhetőek lesznek majd a helyszínen: vérnyomásmérés, pulzusmérés, testmagasság- és testtömeg-mérés, testtömeg-index meghatározás, testzsírszázalék-mérés. Szegeden a programok 16:00-22:00-ig az I. számú Szakorvosi Rendelőben érhetőek el. Hódmezővásárhelyen és Makón a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely–Makó mammográfiás szűrőcentrumaiban, Szentesen 16:00-20:00-ig pedig a Csongrád Megyei Dr. Bugyi István Kórházban kerülnek megrendezésre. Szentesen a Csongrád Megyei Dr. Bugyi István Kórházban az Egészségfejlesztési Iroda kiegészítő rádióinterjúban nyújt tájékoztatást az eseményről és a szűrővizsgálatok fontosságáról, valamint kérdőíves állapotfelmérést is végeznek a résztvevőknél. Hódmezővásárhelyen és Makón szakemberek tanítják meg az emlők helyes önvizsgálatát 16:00-22:00 óra között, a további tanácsadások és szűrések pedig már 12:00-tól kezdődnek. Hódmezővásárhelyen a prevenciós rendelőben szív- és érrendszeri szűrés, csontsűrűség rizikó szűrés, dohányosoknak CO mérés, életmód tanácsadás lesz elérhető. Maroslelén a Magyar Rákellenes Liga szűrőbusza végzi a vizsgálatokat 13 és 20 óra között. http://www.delmagyar.hu/hodmezovasarhely_hirek/szuresek_ejszakaja_vasarhelyen_makon_es_maroslelen/2379174/

http://szegedcafe.hu/2014/04/23/szegeden-is-megtartjak-a-szures-ejszakajat/

Győr-Moson-Sopron megyében rendhagyó helyszíneken találkozhatnak szűrővizsgálatokkal és tanácsadásokkal az érdeklődők: Győrben, a Győr Plázában 14:00-20:00 óra között lesz elsősegély bemutató, vérnyomásmérés, koleszterin-szint mérés, prosztata specifikus antigén-vizsgálat, emlő önvizsgálat oktatás, egészségfejlesztés, tanácsadás, melanoma-szűrés, szemvizsgálat, légzésfunkciós vizsgálat és csontsűrűség mérés. Sopronban, a Best Western Pannonia Hotelben 16:00-20:00 óra közöttszűrővizsgálatok, egészségtudatos életmóddal kapcsolatos tanácsadások kapják majd a főszerepet: Meg lehet tanulni az emlők helyes önvizsgálatát szimulációs eszközökön és oktatófilmen is, ezenkívül lesz szájüregi szűrés, testzsír-, súly-, valamint vérnyomás-mérés, életmódbeli-táplálkozási tanácsadás. Ezeken kívül cukorbetegséggel és vastagbélszűréssel kapcsolatos előadásokkal is készülnek a szervezők. A Margit Kórházban Csornán MaMMa Szűrő és Diagnosztikai Központjában 16:00-20:00 óra között pedig testtömegindex-méréssel és egészséges életmódra vonatkozó tanácsadással várják a lakosságot. http://soproniak.hu/szuresek-ejszakaja-sopron-2014/

Hajdú- Bihar megyében, Debrecenben a Kenézy Mammográfiás Szűrőközpontban 16:00-20:00 óráig, Létavértesen a Járóbeteg Szakellátó Központban 9:00 és 18:00 óra között, Hajdúhadházán pedig az Egészségfejlesztési Irodában 9:00-től 12:00-ig várják a látogatókat. Debrecenben a Kenézy Mammográfiás Szűrőközpontban és a DEOEC ECHO Mammográfiás Központban az emlőszűrésre várakozók és az érdeklődők az alábbiakkal találkozhatnak: rizikófaktor szűrések, vérnyomás- és testtömeg-mérés, testtömeg-index meghatározás, életmód tanácsadás, általános rizikófelmérés, vérnyomásmérés, testzsír-, koleszterin-, és vércukormérés. A Létavértesi Járóbeteg Szakellátó vérnyomás-, vércukor-, koleszterinszint-méréssel, méhnyak szűréssel, testtömegindex-számolással, testzsír meghatározással és állapotfelmérő kérdőívvel várják a lakosságot. A Hajdúhadházi Egészségfejlesztési Iroda szervezésében a buszos utaztatásra személyesen jelentkezők igény szerint állapotfelmérésben részesülhetnek. Hajdúdorog település emlőszűrésre jogosult és meghívót kapott női lakosságát busszal szállítják a helyszínre. Polgáron az Egészségfejlesztési Iroda szervezésében busszal lehet eljutni a szűrőállomásra, ahol előadást tartanak majd a szakemberek a betegjogokról, valamint lesz testmozgás tanácsadás és gyakorlati bemutató is. A rendezvényen személyre szabott gyakorlatok megbeszélésére is lesz lehetőség.

http://www.dehir.hu/belfold/penteken-lesz-hazankban-a-szures-ejszakaja/2014/04/22/

Heves megyében a Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézetében 16:00-20:00 óráig a következő programok várják az érdeklődőket: életmód tanácsadás, cukorbetegséggel kapcsolatos kérdőívek, otthoni vérnyomásmérés gyakorlatának ismertetése, energiaegyensúly bemutatása számítógép segítségével, testtömeg-index számolás, testzsír-százalék mérés, illetve emlővizsgálat egy szimulációs modellen.

Komárom-Esztergom megyében Tatabányán a Szent Borbála Kórházban táplálkozási tanácsadás, dohányfüggőségi felmérés, csontsűrűség-szűrés, testösszetétel-mérés, has-körfogat mérés, diabétesz-rizikó felmérés, vércukor- és koleszterinmérés, prosztata specifikus antigén szűrés, vérnyommérés, kilélegzett levegő CO mérése lesznek majd elérhetők 8:00-20:00 óráig.

Nógrád megyében a Szent Lázár Megyei Kórház és Rendelőintézetben 16:00-20:00 között a behívóval rendelkező hölgyek mammográfiás szűrése mellett további szűrővizsgálatok is lesznek a Szent Lázár Megyei Kórház jóvoltából. Ezzel egyidejűleg önvizsgálati oktatás, tanácsadás, egészségfejlesztési kérdőívek kitöltetése, melanoma-, nőgyógyászati és szájüregi szűrés, valamint urológiai tanácsadás, kilélegzett szén-monoxid mérés és krónikus obstruktív tüdőbetegség tesztre is lesz lehetőség. http://www.infonograd.hu/hir_olvas/permalink:szuresek-ejszakaja-salgotarjanban-2014-04-23-073000/

Somogy megyében, Nagybajomban, a Nagybajomi Művelődési Házban 9:00-16:00-ig komplex, egészségmegőrzést célzó programokkal, egészségügyi szűrésekkel várnak mindenkit: bőrgyógyászati, melanoma-szűrés kardiológiai, szájüregi, mozgásszervi szűrés, szemészeti vizsgálat, csontritkulás vizsgálat, vércukor- és koleszterinszint-mérés, életmód tanácsadás, életvezetési útmutató, illetve számos sport program is várja az odalátogatókat. A Balatonföldvári Egészségfejlesztési Iroda két napos egészségkörúttal készül a rendezvény alkalmából. A Kaposi Mór Oktató Kórházban pedig az emlőszűrésen kívül, életmód-tanácsadással, testtömeg-index számolással, testzsír-százalék méréssel, dohányzás leszokást segítő tanácsadással, civil szervezetek közreműködésével, vetítéssel és egyéb színes programokkal várják az érdeklődőket.

Tolna megyében Szekszárdon 16:00-20:00 óra között a Tolna Megyei Balassa János Kórház emlőközpontjában emlőszűrés, testmonitor-mérés és életmódbeli-étrendi tanácsadás lesz. A tüdőgondozó épületében mellkas-röntgennel, a nőgyógyászati osztályon nőgyógyászati szakvizsgálattal és rákszűréssel, az audiológiai pedig osztályon hallásvizsgálattal és tanácsadással várják a lakosokat.

Veszprém megyében a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházban az emlőszűrésen túl kockázatfelméréssel, életmód-tanácsadással és további tájékoztatókkal készülnek a szakemberek. Mindezekre 16:00-22:00 óra között nyílik majd lehetőség.

Zala megyében, Zalaegerszegen a Zala Megyei Kórház Mammográfia laborban és Nagykanizsán a Kanizsai Dorottya Kórház Mammográfia laborjában kockázat szűrést és tanácsadást végeznek majd az éjszakai emlőszűrés ideje alatt. Ezeken kívül lesz még vérnyomás-, testsúly-, magasság-, haskörfogat-, testtömegindex-számolás, testzsírszázalék-mérés, szén-monoxid-mérés kilélegzett levegőből, illetve II. típusú Diabetes kockázatszűrés 16:00-20:00 óra között.

Fejér megyében, Székesfehérváron a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Távírda utcai rendelőjében az egészségfejlesztők DEXA csontsűrűség-méréssel (előjegyzés alapján), FINDRISK cukorbetegséget felmérő kérdőívvel várják az érdeklődőket 14:00-től egészen 20:00 óráig. http://www.szekesfehervar.hu/index.php?pg=news_128458

http://www.fehervarihirek.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=13494&Itemid=1

Budapesten összesen hét szolgáltató lesz nyitva, illetve egy mozgó mammográfiás szűrőállomás a XXIII. kerületben. Ezek közül a 2. kerületi MaMMa Szűrő és Diagnosztikai Központban már délután 14:00 órától várják az érdeklődőket, a MaMMa Egészségügyi Zrt. Mozgó Emlőszűrő Állomás, a 17. kerületi HT Medical Center Kft, a Ferencvárosi Egészségügyi Szolgáltató KKN Kft. – 16:00-20:00-ig a Szent János és az Uzsoki kórház szűrőcentruma 16:00-22:00-ig, az Országos Onkológiai Intézet és a Szent Imre Kórház 16:00-24:00-ig fogadja a látogatókat különféle programokkal.

Budapesten a XV. kerület Önkormányzat Rákos úti Egészségügyi Intézménye is csatlakozott a Szűrés Éjszakájához nőgyógyászati vizsgálatokkal: emlőszűréssel és nőgyógyászati rákszűréssel (mammográfia nélkül). A fentieken kívül lesznek még mellkas szűrővizsgálatok, nyaki lágyrész-, pajzsmirigy-, nyálmirigy ultrahangos vizsgálatok és kardiológiai szűrések: szívultrahang és EKG-vizsgálat is.

További három helyszínen, Kistarcsán a Flór Ferenc Kórházban, Vácott a Jávorszky Ödön Kórházban és Érden a Dr. Romics László Egészségügyi Intézményben 16:00-20:00-ig lesznek még egészségprogramok. Az összes Pest megyei helyszínen egységes programokkal találkozhatnak azok, akik felkeresik a rendezvényt. Az érdeklődők információkat kaphatnak a nem fertőző betegségek kockázati tényezőiről, az egészséges életmódról és a védőoltásokról is.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében március 10. és 14. között a “Tiszta Szívvel Szolnokért” program keretében zajlott le a “Szűrések éjszakája”.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében két helyszínen csatlakozhatnak az érdeklődők a Szűrés Éjszakájához 16:00-20:00 óra között. Nyíregyházán a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Jósa András Oktató Kórházban testsúlymérés, testmagasság, testtömeg-index számítás, vérnyomásmérés, táplálkozási, alkohol, drog, és dohányzásra vonatkozó tanácsadást kaphatnak az érdeklődők. Mátészalkán a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Jósa András Oktató Kórház Mátészalkai egységében prevenciós tanácsadások gazdagítják a programot. Lesznek táplálkozási ajánlások, alkohollal kapcsolatos információk, drog prevenció, és a dohányzásleszokással kapcsolatban is bővíthetik ismereteiket a látogatók. http://www.retrofm.hu/retro_cikk.php?id=63091

Vas megyében Szombathelyen a Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban 13:00-20:00-ig vérnyomásmérés, FINDRISK (diabetes rizikó) kérdőív várja a látogatókat. 

 

Forrás: 

www.egeszseg.hu/programok-a-szures-ejszakajan/

 

 
 

 


Profilkép


Elérhetőség

Az Emlőrák Gyógyításáért Alapítvány

1145 Budapest, Uzsoki utca 29.

06 20 627 4366

info@emlorakalapitvany.hu